RESPONSE OF BEET TO PHOSPHORUS RATES IN OXISOL WITH HIGH CONTENT OF THE NUTRIENT

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252022v35n312rc

Keywords:

Beta vulgaris. Phosphate fertilization. Phosphorus excess. Mineral nutrition. Cultivar.

Abstract

An experiment was carried out aiming to evaluate the effect of phosphorus rates on beet, in an Oxisol with high phosphorus (P) content, in Jaboticabal city, São Paulo, Brazil. The treatments were arranged in a factorial scheme, in a randomized block experimental design with four replicates. The factors evaluated were P rates (0, 120, 240, 360 and 480 kg ha-1 P2O5) and cultivar ('Early Wonder' and 'Kestrel'). At 50 days after transplanting the seedlings, foliar nitrogen (N), P, potassium (K) and boron (B) contents were evaluated, and there was no effect of the interaction between factors on foliar nutrient contents. The accumulation of these four nutrients was evaluated at harvest. All evaluated nutrients accumulated to higher levels in ‘Early Wonder’ than in 'Kestrel' both in the shoots and tuberous root. N, P and B accumulated more in the tuberous root whilst K accumulated more in the shoots. P dose did not influence the yield. Therefore, phosphate fertilization is not recommended for beet crop when cultivated in an Oxisol with a high content (88 mg dm-3) of available P.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

AVALHÃES, C. C. et al. Rendimento e crescimento da beterraba em função da adubação com fósforo. Scientia Agrária, 10: 75-80, 2009.

BABARYKIN, D. et al. Stimulating effect of red beetroot (Beta vulgaris) juice, fractioned by membrane ultrafiltration, on iron absorption in chicken intestines. Journal of Biosciences and Medicines, 6: 256-272, 2018.

BARBOSA, J. C.; MALDONADO JÚNIOR, W. Experimentação agronômica e Agroestat - sistema para análises estatísticas de ensaios agronômicos. 1. ed. Jaboticabal, SP: Gráfica Multipress Ltda, 2015. 396 p.

BINDRABAN, P. S.; DIMKPA, C. O.; PANDEY, R. Exploring phosphorus fertilizers and fertilization strategies for improved human and environmental health. Biology and Fertility of Soils, 56: 299-317, 2020.

CARDOSO, A. I. I. et al. Accumulation of macronutrients in beetroot plant. Horticultura Brasileira, 35: 162-168, 2017.

CASALI, W. D. Beterraba. In: RIBEIRO, A. C.; GUIMARÃES, P. T. G.; ALVAREZ, V. V. H. (Eds.). Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais. 5a aproximação. Viçosa, MG: Comissão de Fertilidade do Solo do Estado de Minas Gerais, 1999. v. 1, cap. 5, p. 25-32.

CECÍLIO FILHO, A. B. et al. Cauliflower and broccoli productivity as influenced by phosphorus fertilizer doses in a P-rich soil. Australian Journal of Crop Science, 9: 709-712, 2015.

CECÍLIO FILHO, A. B. et al. Fertilización fosfatada para lechuga en un Oxisol con altos contenidos de fósforo disponible. Científica, 46: 57-65, 2018.

CECÍLIO FILHO, A. B.; TREVIZANELI, B.; RUGELES-REYES, S. M. Phosphorus (P) improves industrial tomato quality and yield in soil with high phosphorus content. Australian Journal of Crop Science, 14: 1335-1341, 2020.

CQFS RS/SC - Comissão de Química e Fertilidade do Solo. 10. ed. Manual de adubação e de calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e de Santa Catarina. Porto Alegre, RS: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2004. 400 p.

GONDIM, A. R. O. et al. Crescimento e marcha de acúmulo de nutrientes em plantas de beterraba cultivadas em sistema hidropônico. Bioscience Journal, 27: 526-535, 2011.

GRANGEIRO, L. C. et al. Acúmulo e exportação de nutrientes em beterraba. Ciência e Agrotecnologia, 31: 267-273, 2007.

HOBBS, D. A. et al. Acute ingestion of beetroot bread increases endothelium-independent vasodilation and lowers diastolic blood pressure in healthy men: A randomized controlled trial. The Journal of Nutrition, 143: 1399-1405, 2013.

KLEIN, C.; AGNE, S. A. A. Fósforo: de nutriente à poluente!. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, 8: 1713-1721, 2012.

MIYAZAWA, M. et al. Análise química de tecido vegetal. In: Silva, F. C. (Ed.). Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. Brasília, DF: Embrapa, 2009. v. 2, cap. 2, p. 191-233.

NOVAIS, R. F.; SMYTH, T. J.; NUNES, F. N. Fósforo. In: NOVAIS, R. F. et al. (Eds.). Fertilidade do solo. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2007. p. 276-374.

OLIVEIRA, R. J. P. et al. Calibração da adubação fosfatada e potássica para beterraba na região do Vale do Itajaí. Horticultura Brasileira. 34: 210-215, 2016.

OLIVEIRA, R. J. P. et al. Resposta da beterraba a adubação com nitrogênio, enxofre e micronutrientes em um Cambissolo Háplico. Horticultura Brasileira, 35: 63-68, 2017.

PASSOS, D. R C. et al. Response of beet to doses of potassium in Oxisol with high content of the nutrient. Revista Caatinga, 33: 713-719, 2020.

RAIJ, B. van. et al. Análise química para avaliação da fertilidade de solos tropicais. Campinas, SP: IAC, 2001. 285 p.

SEDIYAMA, M. A. N. et al. Produtividade e exportação de nutrientes em beterraba cultivada com cobertura morta e adubação orgânica. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15: 883-889, 2011.

SILVA, A. O.; SILVA, Ê. F. F.; KLAR, A. E. Acúmulo e exportação de macronutrientes em beterraba sob diferentes manejos de fertirrigação e salinidade. Bragantia, 76: 125-134, 2017.

SILVA, G. A. et al. Agronomic performance of beet cultivars as a function of phosphorus fertilization. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 23: 518-523, 2019.

SILVA, M. L. et al. Produção de beterraba fertilizada com jitirana em diferentes doses e tempos de incorporação ao solo. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15: 801-809, 2011.

TRANI, P. E. et al. Hortaliças, recomendações de calagem a adubação para o estado de São Paulo. Campinas, SP: CATI, 2018. 88 p.

TRANI, P. E.; RAIJ, B. van. Hortaliças. In: VAN RAIJ, B. et al. (Eds.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. Campinas, SP: IAC, 1997. v. 2, cap. 18, p. 155-185.

WICZKOWSKI, W. et al. The impact of the matrix of red beet products and interindividual variability on betacyanins bioavailability in humans. Food Research International, 108: 530-538, 2018.

Downloads

Published

12-07-2022

Issue

Section

Agronomy