Evaluation of the ability of ricin inactivated by heat for prevention of castor bean (Ricinus communis) poisoning
DOI:
https://doi.org/10.21708/avb.2009.3.2.1266Abstract
The present work aimed to evaluate the efficiency of ricin inactivated by heat for prevention of poisoning by castor bean (Ricinus communis) in rats, as a way to minimize the losses promoted by the toxicosis in animal production. It was performed the thermal treatment of ricin by autoclaving (121oC for 15 minutes), incubation at 70oC for two hours and incubation at 90oC for two hours. The exposure to heat by autoclaving and at 90oC for two hours it were able to completely inactivate ricin. However, ricin inactivated by heat did not produce protection to rats against poisoning by ricin. Furthermore, the addiction of the adjuvant aluminum hydroxide to ricin inactivated by heat also did not produce protection. Keywords: Castor bean, Ricinus communis, ricin, vaccine, poisonous plantDownloads
Published
Issue
Section
License
Autores que publicam na Acta Veterinaria Brasilica concordam com os seguintes termos: a) Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista. b) Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista. c) Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).