AGRONOMIC PERFORMANCE OF ROCKET AS A FUNCTION OF PHOSPHORUS FERTILISATION IN A P-RICH SOIL
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n330rcKeywords:
Eruca sativa. Phosphate fertilisation. Mineral nutrition. Productive efficiency.Abstract
In intensive vegetable production systems, it is natural to increase nutrient contents in the soil due to the frequent fertiliser applications, especially phosphorus (P). There are few studies on the response of vegetables to phosphate fertilisation under such conditions. In this context, the objective of this study was to evaluate the agronomic performance of rocket as a function of phosphorus fertilisation in a P-rich Rhodic Eutrudox soil. Five P doses (0, 50, 100, 200, and 300 kg ha-1 P2O5) were evaluated in a randomised complete block design with four replicates. Maximum soil P content and shoot P content at harvest were obtained at a dose of 300 kg ha-1 P2O5. Rocket responded negatively to P fertilisation. The increase of P doses promoted the decrease of height and yield of the crop.
Downloads
References
ASSOCIAÇÃO NACIONAL DE DIFUSÃO DE ADUBOS - ANDA. Anuário estatístico. 2015. Disponível em: <http://anda.org.br/estatisticas>. Acesso em: 12 dez. 2019.
BARBOSA, J. C.; MALDONADO JÚNIOR, W. Experimentação Agronômica & AgroEstat: Sistema para análises estatísticas de ensaios agronômicos. 1. ed. Jaboticabal, SP: Gráfica Multipress Ltda, 2015. 396 p.
CARDOSO, A. I. I. et al. Phosphate fertilization on production and quality of cauliflower seeds. Ciência Rural, 46:1337-1343, 2016.
CECÍLIO FILHO, A. B.; SILVA, S. G.; MENDOZA-CORTEZ, J. W. Phosphorus fertilization of 'Fuyutoyo' cabbages in phosphorus-rich Eutrustox soil. Chilean Journal of Agricultural Research, 73: 288-292, 2013.
CECÍLIO FILHO, A. B. et al. Épocas de cultivo e parcelamento da adubação nitrogenada para rúcula. Comunicata Scientiae, 5: 252-258, 2014.
CECÍLIO FILHO, A. B. et al. Cauliflower and broccoli productivity as influenced by phosphorus fertilizer doses in a P-rich soil. Australian Journal of Crop Science, 9: 709-7012, 2015.
CECÍLIO FILHO, A. B.; DUTRA, A. F.; SILVA, G. S. Phosphate and potassium fertilization for radish grown in a latosol with a high content of these nutrients. Revista Caatinga, 30: 412-419, 2017.
CHUN, J. H. et al. Combined effect of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers on the contents of glucosinolates in rocket salad (Eruca sativa Mill.). Saudi Journal of Biological Sciences, 24: 436-443, 2017.
COMPANHIA DE ENTREPOSTOS E ARMAZÉNS GERAIS DE SÃO PAULO – CEAGESP. 2020. Cotações – Preços no atacado: verduras. Disponível em: <http://www.ceagesp.gov.br/entrepostos/servicos/cotacoes/>. Acesso em: 26 jan. 2020.
COMPANHIA DE ENTREPOSTOS E ARMAZÉNS GERAIS DE SÃO PAULO – CEAGESP. 2017. Guia Ceagesp: Rúcula. Disponível em: < http://www.ceagesp.gov.br/guia-ceagesp/rucula-2/>. Acesso em: 22 mai. 2020.
CRUZ, S. M. C. et al. Mineral nutrition and yield of sweet potato according to phosphorus doses. Comunicata Scientiae, 7: 183-191, 2016.
DEENIK, J. et al. Phosphorus fertilizer management for head cabbage. Soil and Crop Management, 16: 1-6, 2006.
GRANGEIRO, L. C. et al. Crescimento e acúmulo de nutrientes em coentro e rúcula. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 6: 11-16, 2011.
INSTITUTO DE ECONOMIA AGRÍCOLA - IEA. Preços agrícolas. 2019. Disponível em: < http://ciagri.iea.sp.gov.br/>. Acesso em: 01 nov. 2019.
LI, X. et al. Identification of soil P fractions that are associated with P loss from surface runoff under various cropping systems and fertilizer rates on sloped farmland. Plos One, 13: e0191753, 2017.
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2. ed. Piracicaba, SP: Potafos, 1997. 319 p.
MIYAZAWA, M. et al. Análises químicas de tecido vegetal. In: SILVA, F. C. (Ed.). Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. 2. ed. Brasília, DF: EMBRAPA, 2009. cap. 1, p. 190-223.
RAIJ, B. V. Fertilidade do solo e adubação. 1. ed. Piracicaba, SP: Potafos, 1991. 343 p.
RAIJ, B. V. et al. Recomendações de adubação e calagem para o estado de São Paulo. 2. ed. Campinas, SP: IAC, 1997. 285 p.
RAIJ, B. V; QUAGGIO, J. A. Determinação de fósforo, cálcio, magnésio e potássio extraídos com resina trocadora de íons. In: RAIJ B. van et al. (Eds.). Análise química para avaliação da fertilidade de solos tropicais. Campinas, SP: Instituto Agronômico, 2001. v. 1, cap. 11, p. 189-199.
SANTOS, H. G. et al. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3. ed. Brasília, DF: EMBRAPA, 2013. 376 p.
TRANI, P. E.; PASSOS, F. A.; AZEVEDO FILHO, J. A. Alface, almeirão, chicória, escarola, rúcula e agrião d’agua. In: RAIJ, B. van et al. (Eds.). Recomendação de adubação e calagem para o estado de São Paulo (Boletim Técnico, 100). 2. ed. Campinas, SP: Instituto Agronômico, 1997. cap. 18, p. 168-169.
WANG, Z.; LI, S. Effects of nitrogen and phosphorus fertilization on plant growth and nitrate accumulation in vegetables. Journal of Plant Nutrition, 27: 539-556, 2004.
WANG, R. et al. Phosphorus accumulation and sorption in calcareous soil under long-term fertilization. Plos One, 10: e0135160, 2015.
ZHANG, Y. et al. Optimizing phosphate fertilizer application to reduce nutrient loss in a mustard (Brassica juncea var. tumida)-maize (Zea mays L.) rotation system in Three Gorges Reservoir area. Soil and Tillage Research, 190: 78-85, 2019.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).