PRODUCTION AND QUALITY OF MINI WATERMELON UNDER DRIP IRRIGATION WITH BRACKISH WATER
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252020v33n320rcKeywords:
Citrullus lanatus. Irrigation management. Salinity. Maturity index.Abstract
Watermelon plays an important role in Brazilian agribusiness. The objective of present study was to evaluate the effect of different irrigation managements and water salinity levels, on the main productive and postharvest characteristics of mini-watermelon (Citrullus lanatus) cv. ‘Sugar Baby’. The experiment was conducted in a greenhouse in a completely randomized design, arranged in a 2 x 4 factorial scheme, with four replicates. The treatments consisted of two types of irrigation management (conventional and pulse) and four saline levels of nutrient solution of fertigation (2.5; 4.5; 5.5; 6.5 dS m-1). The control treatment corresponded to the electrical conductivity of the nutrient solution prepared with local supply water. The irrigation depth was calculated by the product of reference evapotranspiration and crop coefficient. The number of pulses were defined and fractionated according to the atmospheric demand. The salinity of the fertigation solution affects some variables of the production, but does not reduce the quality of the mini-fruit cv. ‘Sugar Baby’. The management of pulse irrigation shows better results in low salinity, while conventional drip management is more suitable for high salinity (6.5 dS m-1).
Downloads
References
ALI, M. et al. Characterization of watermelon (Citrullus lanatus) genotypes under high salinity regime. American Journal of Plant Sciences, 6: 3260-3266, 2015.
ALLEN, R. G. et al. Crop evapotranspiration: guidelines for computing crop requirements. Rome: FAO, 1998. 301 p.
ALMEIDA, W. F. D.; LIMA, L. A.; PEREIRA, G. M. Drip pulses and soil mulching effect on American Cripshead lettuce yield. Engenharia Agrícola, 35: 1009-1018, 2015.
ALMEIDA, W. F. et al. Yield of green beans subjected to continuous and pulse drip irrigation with saline water. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 22: 476-481, 2018.
ALVARES, C. A. et al. Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22: 711-728, 2013.
BARROS, M. M. et al. Produção e qualidade da melancia submetida a adubação nitrogenada. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola Ambiental, 16: 1078-1084, 2012.
CABRAL, J. H. A. et al. Estatística multivariada na qualidade da água residuária utilizadas na irrigação na região semiárida brasileira. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, 10: 121-133, 2019.
CECÍLIO FILHO, A. B.; GRANGEIRO, L. C. Qualidade de frutos de melancia sem sementes em função de fontes e doses de potássio. Ciência e Agrotecnologia, 28: 570-576, 2004.
CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. Pós-colheita de frutos e hortaliças. 1. ed. Lavras, MG: Escola Superior de Agricultura de Lavras, 1990. 320 p.
COMPANHIA DE ENTREPOSTOS E ARMAZÉNS GERAIS DE SÃO PAULO- CEAGESP. Normas de classificação. São Paulo, SP: CEAGESP, 2003. 6 p.
COSTA, A. R. F. C. et al. Produção e qualidade de melancia cultivada com água de diferentes salinidades e doses de nitrogênio. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 17: 947-954, 2013.
CRUESS, W. V. Produtos industriais de frutas e hortaliças. 2. ed. São Paulo, SP: Edgard Blucher, 1973. 446 p.
DIAS, N. S. et al. Calidad post cosecha de frutos de melón producidos sobre diferentes noveles de salinidade del suelo y manejos de la fertirrigación invernadeiro. Ingeniería de la Água, 12: 117-123, 2005.
ELNESR, M. N. et al. Evaluating the effect of three water management techniques on tomato crop. Plos One, 10: 1-17, 2015.
FERRARI, G. N. et al. A cultura da melancia. Piracicaba, SP: USP, 2013. 35 p.
FERREIRA, D. F. SISVAR: a computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista Brasileira de Biometria, 37: 529-535, 2019.
GARCIA, L. F. Influência do espaçamento e da adubação nitrogenada sobre a produtividade da melancia no baixo Paraíba Piauiense. 1. ed. Teresina, PI: Embrapa Meio Norte, 1998, 5 p. (Comunicado Técnico, 79).
GURGEL, M. T. et al. Qualidade de pós-colheita de variedades de melões produzidos sob estresse salino e doses de potássio. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 5: 398-405, 2010.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Produção agrícola municipal ano de 2017. Disponível em: < https://sidra.ibge.gov.br/tabela/5457> Acesso em: 20 maio. 2019.
LIMA NETO, I. S. et al. Qualidade de frutos de diferentes variedades de melancia provenientes de Mossoró-RN. Revista Caatinga, 23: 14-20, 2010.
LOPES, I. et al. Balanço hídrico em função de regimes pluviométricos na região de Petrolina-PE. Irriga, 22: 443-457, 2017.
MADANE, D. A. et al. Study of white onion (Allium cepa L.) on yield and economics under pulse irrigation (drip) for different irrigation levels. International Journal Agriculture Engineering, 11: 128-134, 2018.
MITCHELL, J. P. et al. Tomato fruit yields and quality under water deficit and salinity. Journal of the American Society for Horticultural Science, 116: 215-221, 1991.
MORILLO, J. G. et al. Toward precision irrigation for intensive strawberry cultivation. Agricultural Water Management, 151: 43-51, 2015.
OLIVEIRA, F. A. et al. Tolerância do maxixeiro, cultivado em vasos, à salinidade da água de irrigação. Revista Ceres, 61: 147-154, 2014.
OLIVEIRA, J. B. et al. Rendimento e qualidade de frutos de melancia em diferentes épocas de plantio. Revista Caatinga, 28: 19-25, 2015.
RHOADES, J. D; KANDIAH, A.; MASHALI, A. M. Uso de águas salinas para produção agrícola. 1. ed. Campina Grande, PB: UFPB, 1992. 117 p.
SASAKI, J. L. S. Hidroponia. In: Semana da Agronomia, 11, Ilha Solteira, SP: UNESP, 1992. 9 p.
SILVA, R. R. et al. Evapotranspiração e coeficiente de cultura para melancia. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, 9: 392-399, 2015.
SKAGGS, T. H.; TROUT, T. J.; ROTHFUSS, Y. Drip irrigation water distribution pattern: Effects of emitter rate, pulsing and antecedent water. Soil Science Society of America Journal, 74: 1886-1896, 2010.
SOUSA, A. B. O. et al. Production and quality of mini watermelon cv. ‘Smile’ irrigated with saline water. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 20: 897-902, 2016.
SOUSA, V. F.; NUNES, G. M. V. C; ZONTA, J. B. Importância socioeconômica da melancia. In: SOUSA, V. F. et al. (Eds.). Tecnologias para a produção de melancia irrigada na Baixada Maranhense. São Luís, MA: Embrapa Cocais, 2019. Série Documentos, 5, p. 15-21.
SUAREZ-HERNANDEZ, A. M. et al. Production and quality of grafted watermelon in saline soil. Horticultura Brasileira, 37: 215-220, 2019.
ZAMORA, V. R. O. et al. Gotejamento por pulsos e lâminas de fertirrigação nas relações hídricas do coentro. Horticultura Brasileira, 37: 22-28, 2019.
ZENEBON, O.; PASCUET, N. S.; TIGLEA, P. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 1. ed. Campinas, SP: Instituto Adolfo Lutz, 2008. 1020 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).