PHYSIOLOGICAL CHARACTERIZATION OF DIAZOTROPHIC BACTERIA ISOLATED FROM Brachiaria brizantha RHIZOSPHERE
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252019v32n310rcKeywords:
Plant growth-promoting bacteria. Soil microorganisms. Sustainability in animal production.Abstract
The objective of this study was to evaluate the ability of diazotrophic bacteria isolated from Brachiaria brizantha rhizosphere to grow at different pH values and salt concentrations, to produce indoleacetic acid (IAA), and to solubilize phosphate. Both acidity and salinity tolerance tests were performed on modified solid FAM medium. Acidity resistance tests were performed at pH values of 4.0, 5.0, 6.0, and 7.0, while, salt resistance was evaluated at concentrations of 0.01, 5.02, 9.99, 14.96, 19.98, 24.95, 29.98, 34.94, 39.97, 44.94, and 49.96 gL-1 NaCl. For the IAA production assay, bacterial strains were cultivated in liquid DYGS medium both in the absence and presence of tryptophan (Trp). In addition, phosphorus solubilization assay was performed in GL liquid medium. All strains grew at every pH value tested, and a high diversity was observed after salt resistance, IAA production, and phosphate solubilization testing. Strains UNIFENAS 100-51, UNIFENAS 100-52, UNIFENAS 100-60, UNIFENAS 100-63, and UNIFENAS 100-65 were those with the best growth at the highest salt concentrations. Furthermore, in the presence of Trp, strains UNIFENAS 100-63 and UNIFENAS 100-69 were the ones with the highest IAA production. Strain UNIFENAS 100-52 showed the best response to the in vitro phosphate solubilization assay. Based on these results, it can be seen that studies related to the physiological and metabolic characteristics of diazotrophic bacterial strains are important to ensure greater success in the field.
Downloads
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).