PHENOLOGICAL, PLANT ARCHITECTURE, AND GRAIN YIELD TRAITS ON COMMON BEAN LINES SELECTION
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252018v31n314rcKeywords:
Phaseolus vulgaris L.. Combined selection. Indirect selection. Pearson’s correlation.Abstract
The development of common bean cultivars with early cycle, upright plant architecture, and high grain yield represents marketing advantages to bean farmers. This study aimed to evaluate whether common bean inbred lines differ for phenological, plant architecture, and grain yield traits; analyze the correlations between these traits; and select early and upright common bean lines with high grain yield. To this end, 14 common bean inbred lines were evaluated in two growing seasons in Santa Maria – RS, Brazil. Common bean inbred lines showed significant differences for all traits, except for insertion of the first pod and length of the fourth and fifth internodes. The four superior common bean lines selected by the multiplicative index were CNFP 10794, CNFC 10762, DF 06-09, and BRS Valente. CNFP 10794 presents earliness (flowering and cycle), upright plant architecture (lower values of general adaptation score, lodging, and stay-green phenotype) and high grain yield (higher values of number of pods per plant, number of grains per plant, mass of 100 grains, and grain yield). Mass of 100 grains showed a positive correlation with grain yield (r= 0.68). The indirect selection using mass of 100 grains is of intermediate efficiency to increase grain yield in common bean. CNFP 10794 presents earliness, upright plant architecture, and high grain yield and will be selected for the breeding program.Downloads
References
BARILI, L. D. et al. Correlação fenotípica entre componentes do rendimento de grãos de feijão comum (Phaseolus vulgaris L.). Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 32, n. 4, p. 263-1274, 2011.
BLAIR, M. W. et al. Genetic diversity, inter-gene pool introgression and nutritional quality of common beans (Phaseolus vulgaris L.) from Central Africa. Theoretical and Applied Genetics, New York, v. 121, n. 2, p. 237-248, 2010.
BROUGHTON, W. et al. Beans (Phaseolus spp.): model food legumes. Plant Soil, Dordrecht, v. 252, n. 1, p. 55-128, 2003.
BURATTO, J. S. et al. Adaptabilidade e estabilidade produtiva em genótipos precoces de feijão no Estado do Paraná. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 28, n. 3, p. 373-380, 2007.
CABRAL, P. D. S. et al. A. Análise de trilha do rendimento de grãos de feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) e seus componentes. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 1, p. 132-138, 2011.
CARBONELL, S. A. M. et al. Tamanho de grão comercial em cultivares de feijoeiro. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 10, p. 2067-2073, 2010.
CARMO, S. L. M. et al. Avaliação do 'stay green' em famílias segregantes de feijão (Phaseolus vulgaris L.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 4, p. 953-957, 2007.
CENTER INTERNACIONAL CENTER FOR TROPICAL AGRICULTURE - CIAT. Standard system for the evaluation of bean germplasm. Cali: CIAT, 1987. 54 p.
COELHO, C. M. M. et al. Diversidade genética em acessos de feijão (Phaseolus vulgaris L.). Ciência Rural, Santa Maria, v. 37, n. 5, p. 1241-1247, 2007.
COIMBRA, J. L. et al. Análise de causa e efeito sobre os componentes do rendimento em genótipos de feijão. Magistra, Cruz das Almas, v. 18, n. 2, p. 102-109, 2006.
COMISSÃO TÉCNICA SUL BRASILEIRA DE FEIJÃO – CTSBF. Informações técnicas para o cultivo de feijão na Região Sul brasileira 2012. 2. ed. Florianópolis, SC: EPAGRI, 2012. 157 p.
CRUZ, C. D. Genes - a software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum Agronomy, Maringá, v. 35, n. 3, p. 271-276, 2013.
CRUZ, C. D.; REGAZZI, A. J. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. 2. ed. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa - UFV, 1997. 390 p.
FARIA, L. C. et al. Genetic progress during 22 years of improvement of carioca-type common bean in Brazil. Field Crops Research, Amsterdam, v. 142, n. 1, p. 68-74, 2013.
FARIA, L. C. et al. Genetic progress during 22 years of black bean improvement. Euphytica, Wageningen, v. 199, n. 1, p. 261-272, 2014.
FERNÁNDEZ, F.; GEPTS, P.; LOPEZ, M. Etapas de desarrollo della planta de frijol común (Phaseolus vulgaris L.). Cali: CIAT, 1986. 34 p.
MAZIERO, S. M.; RIBEIRO, N. D.; STORCK, L. Simultaneous selection in beans for architecture, grain yield and minerals concentration. Euphytica, Wageningen, v. 205, n. 2, p. 369-380, 2015.
MENDES, F. F.; RAMALHO, M. A. P.; ABREU, A. F. B. Índice de seleção para escolha de populações segregantes de feijoeiro-comum. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 10, p. 1312-1318, 2009.
MINGOTTE, F. L. C. et al. Desempenho produtivo e qualidade pós-colheita de genótipos de feijão do grupo comercial carioca cultivados na época de inverno-primavera. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 29, n. 5, p. 1101-1110, 2013.
MOURA, M. M. et al. Potencial de caracteres na avaliação da arquitetura de plantas de feijão. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 48, n. 4, p. 417-425, 2013.
OLIVEIRA, R. L. et al. Precisão experimental em ensaios com a cultura do feijão. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 1, p. 113-119, 2009.
PÉREZ-VEGA, E. et al. Mapping of QTLs for morpho-agronomic and seed quality traits in a RIL population of common bean (Phaseolus vulgaris L.). Theoretical and Applied Genetics, New York, v. 120, n. 7, p. 1367-1380, 2010.
RIBEIRO, N. D.; DOMINGUES, L. S.; ZEMOLIN, A. E. M. Avaliação dos componentes da produtividade de grãos em feijão de grãos especiais. Científica, Jaboticabal, v. 42, n. 2, p. 178-186, 2014.
RIBEIRO, N. D. et al. Genetic progress in traits of yield, phenology and morphology of common bean. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Viçosa, v. 8, n. 3, p. 232-238, 2008.
RIBEIRO, N. D. et al. Critério de seleção indireta para a produtividade de grãos em feijão. Ciência Rural, Santa Maria, v. 40, n. 4, p. 986-989, 2010.
RIBEIRO, N. D. et al. Desempenho agronômico e qualidade de cozimento de linhagens de feijão do grupo especiais. Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 45, n. 1, p. 92-100, 2014.
SILVA, V. M. P. et al. Genetic potential of common bean parents for plant architecture improvement. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 70, n. 3, p. 167-175, 2013.
SUBANDI, W.; COMPTON, A.; EMPIG, L. T. Comparison of the efficiencies of selection indices for three traits in two variety crosses of corn. Crop Science, Madison, v. 13, n. 2, p. 184-186, 1973.
ZILIO, M. et al. Contribuição dos componentes de rendimento na produtividade de genótipos crioulos de feijão (Phaseolus vulgaris L.). Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 42, n. 2, p. 429-438, 2011.
ZILIO, M. et al. Cycle, canopy architecture and yield of common bean genotypes (Phaseolus vulgaris) in Santa Catarina State. Acta Scientiarum Agronomy, Maringá, v. 35, n. 1, p. 21-30, 2013.
ZIMMERMANN, M. J. O.; TEIXEIRA, M. G. Origem e evolução. In: ARAÚJO, R. S. et al. (Eds.). Cultura do feijoeiro comum no Brasil. Piracicaba: Potafós, 1996, v. 1. cap. 2, p. 57-70.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).