SPATIAL DISTRIBUTION OF PHYSIOLOGICAL QUALITY OF SOYBEAN SEED PRODUCTION FIELD

Authors

  • Alexandre Gazolla-Neto Universidade Federal de Pelotas/Faculdade de Agronomia Elizeu Maciel/Programa de Pós-Graduação em Ciência & Tecnologia de Sementes
  • Marciabela Fernandes Correa Universidade Federal de Pelotas / Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel / Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementes
  • Aline Duarte Gomes Centro de Engenharias/Universidade Federal de Pelotas.
  • Gizele Ingrid Gadotti Universidade Federal de Pelotas / Centro de Engenharias
  • Francisco Amaral Villela Universidade Federal de Pelotas / Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel / Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementes

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n314rc

Keywords:

Glycine max (L.) Merrill. Spatial variability. Precision agriculture. Seed production. Geostatistics.

Abstract

The objective of this study was to identify and determine the spatial distribution of the physiological quality of soybean seeds in a field of 39 hectares with production through precision farming techniques. Soil sampling and harvest seeds, georeferenced points for determining soil fertility, seed quality and range of spatial dependence were performed. The results were submitted to analysis of descriptive statistics, Pearson correlation, and geostatistics. The data presented coefficient of variation of 1,63% for emergency, 1,74% for germination, 1,63% for viability, 2,59% for accelerated aging and 4,28% vigor evaluated by the tetrazolium test. Soil pH was negatively correlated with germination, emergence, and viability. The grid point per hectare and a georeferenced grid sampling, spacing of 100 meters between points, was efficient in assessing the spatial variability. Physiological quality is not uniform, particularly in nexion of vigor, providing better diagnosis through interpolation maps. Precision agriculture allows one to determine the spatial distribution of seed physiological quality in a production area of soybean seeds, facilitating decision-making, in what refers to the areas to be harvested.

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Author Biographies

Alexandre Gazolla-Neto, Universidade Federal de Pelotas/Faculdade de Agronomia Elizeu Maciel/Programa de Pós-Graduação em Ciência & Tecnologia de Sementes

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal de Pelotas, Mestre e Doutorando em Ciências e Tecnologia de Sementes pela Universidade Federal de Pelotas / Faculdade de Agronomia Elizeu Maciel / Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementes.

Marciabela Fernandes Correa, Universidade Federal de Pelotas / Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel / Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementes

Engenheira Agrônoma, Mestre e Doutoranda em Ciência e Tecnologia de Sementes pela Universidade Federal de Pelotas / Faculdade de Agronomia Elizeu Maciel / Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementes.

Aline Duarte Gomes, Centro de Engenharias/Universidade Federal de Pelotas.

Graduanda em Engenharia Agrícola, Centro de Engenharias / Universidade Federal de Pelotas/UFPel.

Gizele Ingrid Gadotti, Universidade Federal de Pelotas / Centro de Engenharias

Engenheira Agrícola, Doutora, Professora Adjunta, Centro de Engenharias, Universidade Federal de Pelotas/UFPel.

Francisco Amaral Villela, Universidade Federal de Pelotas / Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel / Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementes

Engenheiro Agrícola, Doutor, Professor Associado, Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Pelotas / Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel - FAEM/UFPel.

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Published

28-08-2015

Issue

Section

Agronomy