MINERAL NUTRITION OF CRISPHEAD LETTUCE GROWN IN A HYDROPONIC SYSTEM WITH BRACKISH WATER
DOI:
https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n316rcKeywords:
Lactuca sativa L. Salinity. Horticulture.Abstract
Water availability in the Brazilian semiarid is restricted and often the only water source available has high salt concentrations. Hydroponics allows using these waters for production of various crops, including vegetables, however, the water salinity can cause nutritional disorders. Thus, two experiments were conducted in a greenhouse at the Department of Agricultural Engineering of the Federal Rural University of Pernambuco, to evaluate the effects of salinity on the mineral nutrition of crisphead lettuce, cultivar Taina, in a hydroponic system (Nutrient Film Technique), using brackish water in the nutrient solution, which was prepared by adding NaCl to the local water (0.2 dS m-1). A randomized blocks experimental design was used in both experiments. The treatments consisted of water of different salinity levels (0.2, 1.2, 2.2, 3.2, 4.2 and 5.2 dS m-1) with four replications, totaling 24 plots for each experiment. The water added to compensate for the water-depth loss due to evapotranspiration (WCET) was the brackish water of each treatment in Experiment I and the local water without modifications in Experiment II. The increase in the salinity of the water used for the nutrient solution preparation reduced the foliar phosphorus and potassium contents and increased the chloride and sodium contents, regardless of the WCET. Foliar nitrogen, calcium, magnesium and sulfur contents were not affected by increasing the water salinity used for the nutrient solution preparation.Downloads
References
BOSCO, M, R. O. et al. Influência do estresse salino na composição mineral da berinjela. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 40, n. 2, p. 157-164, 2009.
DIAS, N. S. et al. Resposta de cultivares de alface à salinidade da solução nutritiva com rejeito salino em hidroponia. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 15, n. 10, p. 991-995, 2011b.
DIAS, N. S. et al. Uso de rejeito da dessalinização na solução nutritiva da alface, cultivada em fibra de coco. Revista Ceres, Viçosa, v. 58, n. 5, p. 632-637, 2011a.
FILGUEIRAS, R. C.; TAKAHASHI, H. W.; BENINNI, E. R. Y. Produção de alface hidropônico em diferentes condutividades elétricas. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 23, n. 2, p. 157-164, 2002.
FURLANI, P. R. Instruções para o cultivo de hortaliças de folhas pela técnica de hidroponia NFT. 1.ed. Campinas: IAC, 1998. 30 p. (Boletim técnico, 168).
FURLANI, P. R. et al. Cultivo hidropônico de plantas. 1. ed. Campinas: IAC, 1999. 52 p. (Boletim técnico, 180).
FURLANI, P. R. Hydroponic vegetable production in Brazil. Acta Horticulturae, Wageningen, v. 2, n. 481, p. 777-778, 1999.
GONDIM, A. R. O. et al. Condutividade elétrica na produção e nutrição de alface em sistema de cultivo hidropônico NFT. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 26, n. 6, p. 894-904, 2010.
KALAVROUZIOTIS, I. K.; KOUKOULAKIS, P. H.; MEHRA, A. Quantification of elemental interaction effects on Brussels sprouts under treated municipal wastewater. Desalination, Amsterdam, v. 254, n. 1-3, p. 6-11, 2010.
LÓPEZ, U. P. et al. Responses of nutrient dynamics in barley seedlings to the interaction of salinity and carbon dioxide enrichment. Environmental and Experimental Botany, Oxford, v. 99, n. 3, p. 86–99, 2014.
MACIEL, M. P. et al. Produção de girassol ornamental com uso de águas salobras em sistema hidropônico NFT. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16, n. 2, p. 165-172, 2012.
MALAVOLTA, E.; VITTI, G. C.; OLIVEIRA, S. A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2. ed. Piracicaba, SP: Potafos, 1997. 319 p.
MARSCHNER, P. Mineral nutrition of higher plants. 3. ed. London: Academic Press, 2011. 651 p.
OLIVEIRA, F. A. et al. Desempenho de cultivares de alface submetidas a diferentes níveis de salinidade da água de irrigação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 15, n. 8, p. 771–777, 2011.
OLIVEIRA, F. A. et al. Tolerância de cultivares de algodoeiro herbáceo à salinidade da água de irrigação. Revista Brasileira de Oleaginosas e Fibrosas, Campina Grande, v. 13, n.3, p. 91-97, 2009.
PAULUS, D. et al. Produção e indicadores fisiológicos de alface sob hidroponia com água salina. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 28, n. 1, p. 29-35, 2010.
PAULUS, D. et al. Crescimento, consumo hídrico e composição mineral de alface cultivada em hidroponia com águas salinas. Revista Ceres, Viçosa, v. 59, n. 1, p. 110-117, 2012.
PORCEL, R.; AROCA, R.; RUIZ-LOZANO, J. M. Salinity stress alleviation using arbuscular mycorrhizal fungi. A review. Agronomy for Sustainable Development, Granada, v. 32, n. 1, p. 181-200, 2012.
SANTOS JÚNIOR, et al. Efficiency of water use in sunflower grown in hydroponic system under saline stress. Revista Engenharia Agrícola, Campina Grande, v. 33, n. 4, p. 718-729, 2013.
SILVA, A, O. A fertirrigação e o processo de salinização de solos em ambiente protegido. Revista Nativa Pesquisas Agrárias e Ambientais, Sinop, v. 2, n. 3, p. 180-186, 2014.
SILVA, F. C. (Org.). Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. Brasília, DF: Embrapa Comunicação para Transferência de Tecnologia, 1999. 370 p.
SILVA JÚNIOR, A. A.; SOPRANO, E. Caracterização de sintomas visuais de deficiências nutricionais em alface. Florianópolis, SC: EPAGRI, 1997. 319 p.
SOARES, T. M. et al. Produção de alface utilizando águas salinas em sistema hidropônico. Irriga, Botucatu, v. 12, n. 2, p. 235-248, 2007.
SOARES, T. M. et al. Combinação de águas doce e salobra para produção de alface hidropônica. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 14, n. 7, p. 705-714, 2010.
TRANI, P. E.; RAIJ, B. van. Hortaliças. In: Raij B. van. et al. (Ed.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. Campinas: Instituto Agronômico/Fundação IAC, 1997, cap. 18, p 157-163. (Boletim Técnico, 100).
WILLADINO, L.; CAMARA, T. R. Tolerância das plantas à salinidade: aspectos fisiológicos e bioquímicos. Revista Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v. 6, n. 11, p. 2-23, 2010.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Os Autores que publicam na Revista Caatinga concordam com os seguintes termos:
a) Os Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons do tipo atribuição CC-BY, para todo o conteúdo do periódico, exceto onde estiver identificado, que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista, sem fins comerciais.
b) Os Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
c) Os Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).