Five cycles of intrapopulation recurrent selection in half-sib progenies of fresh corn

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/1983-21252023v36n324rc

Keywords:

Zea mays L. Genetic variability. Unhusked ears. Marketable ears. Heritability.

Abstract

Fresh corn is a highly appreciated vegetable in Brazil; this crop has high added value and profitability when compared to dry corn. Despite the consumer market demand for quality, cultivars are not launched every crop season and there is a small number of cultivars available to growers. This denotes a need for breeding programs focused on generating information and genotypes that can occupy this market niche. The objective of this work was to evaluate the progress of five cycles of intrapopulation recurrent selection in half-sib progenies of fresh corn, in the southwest region of Goiás. A randomized block experimental design was used, with evaluation of 64 progenies of corn half-sib progenies and selection intensity of 30% per cycle, with three replications, in the 2011-2012, 2013-2014, 2015-2016, 2017-2018, and 2020-2021 summer crop seasons. The half-sib progenies of fresh corn exhibited genetic variability through intrapopulation recurrent selection in the different selection cycles, which is still promising for further selections after five cycles, with evaluation of 64 progenies per cycle. The base population from crossings between hybrids for tropical and temperate climates showed to be promising for increasing the genetic base of fresh corn populations, with satisfactory gains over the five cycles, presenting mean heritability between the cycles of approximately 78.9% for relative chlorophyll index, 62.2% for plant height, 75.1% for ear insertion height, 70% for ear diameter, 56.6% for ear length, 71.4% for unhusked ear yield, and 71% for marketable ear yield.

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Author Biographies

Pedro Henrique Nascimento Cintra , Departament of Crop Production, Universidade Estadual de Goiás, Ipameri, GO

Possui graduação em engenharia agronômica pelo Centro Universitário de Anápolis (2018), com tirocínio nas áreas temática de melhoramento genético vegetal e entomologia agrícola. Estagiário pela EMBRAPA arroz e feijão/ Santo Antônio de Goiás, sob orientação do Dr. Adelmo Resende (EMBRAPA Milho&Sorgo, 2015) e Dr. Edson Hirose (EMBRAPA soja, 2016 - 2017). Hodiernamente, mestrado em produção vegetal pela Universidade Estadual de Goiás, campus Ipameri, Goiás. Participante do grupo de pesquisa MelhorVe, sob a orientação do Dr. Fabrício Rodrigues.

Cecília Leão Pereira Resende, Departament of Agronomy, Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, MG

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Goiás (UEG) - Câmpus Ipameri (2017), projetos de pesquisa, relacionados à melhoramento vegetal (Grupo de Pesquisa MelhorVe), atuou nas linhas de pesquisas em eficiência nutricional e hídrica. Mestre pelo Programa de Pós-Graduação em Produção Vegetal (PPGPV), pela Universidade Estadual de Goiás (UEG) - Câmpus Ipameri (2020), projetos de pesquisa relacionados a tecnologia e produção de sementes, e fitotecnia. Doutoranda pelo Programa de Pós-Graduação em Agronomia (PPGAGRO), pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU), pesquisas relacionadas a área de virologia vegetal com ênfase em bioinformática.

Leandro Ferreira Damaso, Departament of Crop Production, Universidade Estadual de Goiás, Ipameri, GO

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual de Goiás (UEG - 2013), Campus Ipameri. Participou de vários projetos de pesquisa desenvolvidos no próprio Campus, na área de melhoramento vegetal e fertilidade do solo. Atualmente foi discente no Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal.

Fernanda de Cássia Silva, Agência Goiana de Assistência Técnica, Extensão Rural e Pesquisa Agropecuária, Goiânia, GO

Engenheira Agrônoma pela Universidade Estadual de Goiás (2009), Mestre em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Federal de Goiás (2012) e Doutora em Genética e Melhoramento de Plantas (2015) pela mesma instituição e em parceria com a Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária-Embrapa Arroz e Feijão. Pós doc da Agencia Goiana de Assistência Técnica,Extensão Rural e Pesquisa Agropecuária (Emater-GO) como pesquisa no Programa de Melhoramento Genético de Milho, Sorgo e Milheto. Atua principalmente nos seguintes temas: Genética e melhoramento de plantas para caracteres de importância econômica, genética quantitativa, interação genótipo x ambientes, regeneração de banco de germoplasma.

Fabricio Rodrigues, Departament of Crop Production, Universidade Estadual de Goiás, Ipameri, GO

Melhoramento Vegetal/Eficiência nutricional e tolerância ao estresse hídrico em culturas anuais e perenes

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Published

18-07-2023

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Section

Technical Note